Voorstel fotografie 5 beelden
Gevel UvA-gebouw 904
Science Park, Amsterdam

door Jorn van Eck

Scheikundig lab UvA. © Jorn van Eck

Scheikundig lab UvA. © Jorn van Eck

 

Beeldomschrijving
 

Op deze plek omschrijf ik hoe ik een invulling zou kunnen geven aan de opdracht.

Over wat er op de foto’s te zien moet zijn

Voor mijn gevoel moeten de te fotograferen beelden gaan over verwondering. Verwondering over wat je ziet, maar ook over hoe het beeld in elkaar zit. De beelden gaan over esthetiek, over hoe mooi het vakgebied is. Ik zou nadrukkelijk geen keuze maken voor een reportage-achtige benadering (voorbeelden uit briefing foto 1, 3, 4 & 5). Deze benadering past heel erg bij de UvA en de huisstijl, maar zijn vooral wervend van aard. Deze beelden en beeldtaal kom je dan ook in folders en op websites tegen. Een gevel van een onderwijsgebouw in de openbare ruimte vereist een ander soort beeld. Dus geen reportage, niet documentair, maar documentair/kunstzinnig met elementen uit de werkelijkheid. Zo kunnen de beelden op meerdere manieren worden 'gelezen' en blijven ze intrigeren. Ook voor de mensen die er elke dag naar zullen kijken. De beelden zijn geënsceneerd, maar voelen niet zo aan. De beelden roepen een emotie op (voorbeeld referentiebeeld robots, zie hieronder) en laten vanuit een ander perspectief iets zien (voorbeeld referentiebeeld zuurkast, zie hieronder).

Fotografie is de sleutel tot plekken, personen of objecten die bijzonder zijn en/of weinig gezien worden. Het zijn dit soort plekken en objecten uit het 904-gebouw die je zichtbaar zou willen maken in deze beelden.

De beelden laten onderdelen zien van het onderzoek, onderwijs en de community. De kernwoorden zijn: vrolijk, geavanceerd, nieuwsgierig, modern, magisch realistisch (de magie van onderzoek) en speels. Ik fotografeer altijd echte mensen, geen modellen. De mensen die een rol gaan spelen in de foto’s worden in overleg geselecteerd.

Wat mij nuttig en leuk lijkt is dat er in een gesprek nog iets verder wordt nagedacht over hoe de verschillende onderdelen in beeld kunnen worden gebracht. Het voorstel dat nu is gemaakt dient dan als startpunt.

Over de vorm van de uiting

Wat mij opvalt aan de plek voor de uiting van de fotografie is dat het op ooghoogte op straatniveau is ingetekend in het voorstel. Als je er van uit wilt gaan dat de foto’s doorkijkjes zijn, een soort binnenkijkers, dan zou je kunnen zeggen dat je de beelden wat meer moet verspreiden over verschillende hoogtes en plekken op het gebouw. Misschien is dit om praktische redenen niet uitvoerbaar, maar zou in mijn ogen wel sterk kunnen werken. Je zou dan als het ware een deel van de gevel dmv fotografie 'transparant' kunnen maken.

Ook kun je er voor kiezen de beelden iets met elkaar aan te laten gaan. Je zou ze dichter bij elkaar kunnen brengen waardoor je een lange schakel van beelden creëert. Tussen de beelden kun je dan elementen fotograferen die zorgen voor een goede overlap naar het volgende beeld. Zo krijg je als het ware een lang panorama van verschillende foto’s.

Referentiebeelden – Next Stop Mumbai voor Amsterdams Fonds voor de Kunst en GVB Amsterdam

In 2011 heb ik in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de GVB meegedaan aan het project Kunst in de Metro. Op de wanden van de metro zijn levensgrote foto’s geplaatst die ik heb gemaakt tijdens de spits in de meest drukke trein ter wereld: de lokale trein in de Indiase stad Mumbai.

 
 
Next Stop: Mumbai C.S.T. , a series based on Destination: Mumbai C.S.T. , is now showing in one of the trains of the Amsterdam subway. Real-life scaled pictures of fellow travelers from the most crowded train in the world, the Mumbai commuter train, decorate the sides of this subway train. www.jornvaneck.nl

Referentiebeelden – Cinemagraphs voor UvA

Ik heb voor de UvA een viertal cinemagraphs gemaakt voor de website. Een cinemagraph is een foto met een bewegend onderdeel erin verwekt. Hieronder zijn de cinemagraphs (animated gif) te zien.

Robotica lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

Robotica lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

Natuurkundig lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

Natuurkundig lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

 Scheikundig lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

 Scheikundig lab UvA Science Park. © Jorn van Eck

Onderzoeker in de plantenkas UvA Science Park. © Jorn van Eck

Onderzoeker in de plantenkas UvA Science Park. © Jorn van Eck

Inspiratiebeelden – diverse fotografen

Deze beelden (moodboard) geven aan in welke sfeer/setting ik de beelden zou willen maken. Ze zijn een inspiratie voor het beeldende aspect van deze opdracht.

Honorarium

Ik bereken het honorarium als volgt.

Locatiebezoek en keuzes                                                         2 uur
Uitwerking concept fotografie in schets                                  2 uur
Honorarium fotografie 5-tal beelden. 5 x 2 uur fotografie.     10 uur
Bewerking en levering.                                                             3 uur
                                                                                      ————— +
                                                                                               17 uur    

Vrij gebruik in alle UvA-uitingen *                                          8,5 uur
                                                                                      ————— +
                                                                                           25,5 uur

Ik hanteer een uurtarief van Euro 90,- per uur exclusief BTW. 25,5 uur x Euro 90,- = Euro 2295,-
 
* Voor het vrij gebruik van foto’s in alle UvA-uitingen reken ik een percentage van 50% van maakkosten (honorarium en bewerking). 50% staat gelijk aan 8,5 uur.

Let op: dit is geen offerte maar een inschatting van de kosten. Mocht het na overleg zo zijn dat er meer werk in blijkt te zitten dan dat ik op dit moment kan inschatten dan zal de indicatie aangepast worden.

 

Ik hoop dat ik een passend voorstel heb gemaakt.

Jorn

Meer beelden

Meer beelden zijn te vinden in mijn portfolio. Link naar de pdf: - klik hier